Informatiu del dimecres 25 de març de 2015
Els establiments participants augmenten els seus ingressos un 6,6% en les X Jornades Gastronòmiques.
L’escriptor i advocat contestà Juan Fran Ferrandiz fou el pregoner de la festa de la Mareta.
L’Ateneu Musical Contestà aconsegueix el 2n premi al Certamen Provincial de Bandes.
El 99% dels alumnes de l’IES Pare Arques secunden la vaga convocada pel sindicat d’alumnes.
Més de 60 persones participen en la primera assemblea oberta de Compromís a Benilloba.
BLOC l’Alcoià- el Comtat- les Foies concedeix els VII Premis Agermanats a Luis Negro de la Torre i l’Associació Cultural l’Esportí de Beniarrés.
JORNADES GASTRONÒMIQUES
Els participants de les X Jornades Gastronòmiques Fira de Tots Sants de Cocentaina, celebrades del 21 de febrer al 14 de març, estan satisfets amb l’acollida que han tingut les seues diferents propostes i amb les que han aconseguit augmentar un 6,6% el seu volum de negoci respecte a l’obtingut l’any passat.
Els 12 establiments integrants d’aquestes jornades han aconseguit reunir prop d’un miler de comensals, que majoritàriament han sigut de la comarca, encara que també procedents de municipis de les províncies d’Alacant i València i que han disfrutat d’una oferta gastronòmica molt variada, des de cuina tradicional, d’avantguarda, arrossos, pizzes, tapes o cuina brasilera, entre altres.
Enguany les jornades partien amb un cert desavantatge en comptar amb tres establiments menys que l’any passat. No obstant això, i a pesar que la recaptació global ha sigut una mica menor, (17. 281€ en total respecte als 20.256€ de 2014) el retorn econòmic mitjà per als hostalers participants, individualment, ha sigut un 6,6% major. A falta de celebrar la segona part de les jornades, ‘Cocentaina de Tapes’, a maig-juny, ja s’han cobert el 40% de les expectatives econòmiques de la mostra.
El regidor de Promoció Econòmica, Turisme i Fira de l’Ajuntament de Cocentaina, Vicent Sandoval, ha assenyalat la importància de recolzar aquests esdeveniments en l’àmbit municipal, “encara que farem la valoració general de les dues jornades quan acabe la Ruta de la Tapa al maig, l’evolució d’aquests deu anys de mostra gastronòmica ha sigut molt positiva. Tenim una gastronomia molt rica i variada que durant els mesos d’hivern invita a disfrutar dels plats de cullera tan característics de la nostra zona i quan arriba el bon temps ofereix una infinitat de terrassetes per a passar una bona estona de tapes”.
Segons el president de l’Associació d’Hostaleria, Francisco Albaladejo, “el sentiment general és de satisfacció. La resposta de la gent ha sigut igual o inclús millor que l’any passat i aquesta gran acceptació és el que ens motiva per a preparar una oferta completa i atractiva per a la Ruta de la Tapa de maig”.
REVISTA
Com ja vam informar ahir, el Monestir de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina va acollir el passat divendres la presentació del cartell anunciador i de la revista de les festes de la Mare de Déu.
En aquest acte es va presentar la revista número 59 de les festes en la qual figuren els saludes de l’alcalde, els presidents de la Pia Unió i els sacerdots de les dues parròquies contestanes. A més, s’inclou el programa d’actes, la memòria d’activitats, els protagonistes de les festes de l’any passat i de l’actual, i diversos articles sobre la Mare de Déu i la història de la Vila Comtal. La Revista va estar presentada pel director, Juanjo Llorens, el qual en primer lloc ens comentava a Ràdio Cocentaina que la portada d’aquest any és una ceràmica que està ubicada al Centre d’Estudis Contestans, la qual fou un regal de la família de “José Llopis el retratiste” en agraïment al Centre per l’exposició que aquest col·lectiu va realitzar en la Fira de 2002 sobre el fotògraf contestà.
Joanjo Llorens també ens comenta que aquest any s’han ampliat alguns dels apartats que formen la Revista i, ja que aquest any està dedicat a la vida consagrada i que al nostre poble contem amb diverses institucions religioses, s’ha volgut deixar reflex del testimoni viu d’aquestes institucions religioses.
Per últim, Joanjo ens deia que la revista va més enllà.
La revista ja es pot adquirir als quioscs contestans.
PREGÓ
Continuant amb la festa de la Mare de Déu del Miracle, el passat dissabte va tindre lloc el pregó de la Festa Mariana. Estava previst que de matí Pep Gimeno “Botifara” i el Mal Passet anunciaren en forma de ban el pregó que es realitzarà a l’església de Santa Maria a partir de les 8 de la vesprada, però davant del mal oratge es va anul·lar aquest acte. Però ja de vesprada, a les 8, va tindre lloc el pregó, el qual es va poder seguir en directe a través d’aquesta casa.
El pregoner d’aquest any ha sigut Juan Fran Ferrandiz Pascual, llicenciat en dret i advocat, professió que desenvolupa a València, en paral·lel porta a terme la seua faceta d’escriptor, amb la publicació de dues novel·les amb diverses edicions i d’ací a poc n’apareixerà una tercera.
La seua vinculació amb la Mare de Déu ve des de menut, formant part dels Juniors Sol Sortit de la parròquia del Salvador. És membre de la confraria de la Dolorosa i ha sigut president de la confraria de la Mare de Déu del Carme, a més d’haver format part de la Junta de la Pia Unió en els anys 2005-2007 amb el càrrec de secretari.
El pregó girava en torn al fet de miracle, amb un relat detallat de com va ser aquell intens matí de dijous, 19 d’abril de 1520. El relat servia per a introduir la idea principal del Pregó: que la Mareta va vindre a Cocentaina per a quedar-se, que no hi ha res casual en aquesta història i que certes circumstàncies, que solen passar inadvertides, foren claus perquè brotara una devoció que ja dura quasi 500 anys.
Es va parlar dels protagonistes, del dogma de la Immaculada Concepció com una creença del poble, no imposada des de dalt, ja que va ser la fe popular la que la va elevar a dogma i precisament la nostra Mareta és eixa Puríssima, a la que la comunitat cristiana considera la intercessora per antonomàsia.
Finalment, i amb un joc de correspondències, va compartir una idea que donava sentit al que s’havia parlat. La nostra festa Patronal a la Mare de Déu del Miracle gira al voltant de 3 números: el 4, que és el mes d’abril; el 19, el dia del Miracle; i el 27, les llàgrimes que va plorar. Aquestes xifres coincideixen amb un passatge de l’Evangeli de Sant Joan que, pel seu sentit, quasi sembla un missatge dirigit al poble de Cocentaina com a una comunitat que va acollir a una mare espiritual i s’ha quedat amb nosaltres per a sempre.
En finalitzar, en Ràdio Cocentaina parlàvem amb ell i ens comentava que estava molt content perquè havia pogut transmetre el que volia.
Juan Fran ens deia que per a fer el pregó ha realitzat un treball més que d’investigació de “preguntar-se” i buscar les respostes.
El pregoner d’aquest any ens deia que l’objectiu d’un pregó és transmetre un missatge i al final la proximitat de la gent et diu si ho has aconseguit o no.
La seua faceta d’escriptor va estar present en tractar el pregó amb un toc de misteri perquè la gent present també es divertira. I, en definitiva, per a parlar que la festa de la Mareta és de tots.
Al final de la conversa que manteníem amb ell, ens comentava com havia sigut el moment previ al pregó on s’havia reunit amb les Clarisses i la gran emoció que va viure al camerí de la Mare de Déu on es va carregar d’energia. Remarcant que tot el que puja allí sent alguna cosa especial.
ATENEU MUSICAL
L’Ateneu Musical de Cocentaina ha aconseguit el segon premi al Certamen provincial d’Alacant a la segona secció.
En Ràdio Cocentaina parlàvem amb Simeon Faus, vicepresident de la Banda, el qual es mostrava molt satisfet per la preparació de la banda cara el certamen i amb el resultat, ja que es competia amb bandes de gran nivell.
IES PARE ARQUES
Ahir dimarts 24 de març el sindicat d’estudiants va convocar una vaga en la qual l‘alumnat de l’IES Pare Arques van demanar secundar en termini i forma. Cal recordar que la legislació vigent només reconeix el dret de vaga als alumnes a partir de 3r d’ESO.
Els alumnes de l’IES Pare Arques, amb un 99% de participació en la vaga convocada pel sindicat d’alumnes, han dit NO a la Llei Wert i les seues intencions privatitzadores.
Es tracta de mesures que fan més car aquest dret fonamental a l’educació i fa impossible l’accés a l’educació superior a estudiants de famílies menys afavorides.
Finalment, també han deixat clar el seu descontentament amb la forma en què el govern ha imposat aquestes noves mesures, sense comptar novament amb la comunitat educativa. “La nova llei del 3 + 2 ho encarirà tot i els dos anys de màster faran que s’acomiaden a molts professors. Es busca mercantilitzar l’educació, davant de la pública, democràtica, laica, en valencià i de qualitat que nosaltres defensem”.
PORTES OBERTES
Els col·legis contestans de primària, a més de l’IES Pare Arques, han organitzat aquesta setmana unes Jornades de Portes Obertes perquè els pares i mares puguen conèixer els centres i veure com es treballa en cadascun. Aquestes Jornades es duen a terme ara, ja que de manera breu s’iniciaran les matrícules per al pròxim curs escolar. Cada dia de la setmana, la Jornada es realitzarà en un dels centres educatius amb un horari fixat perquè acudisca la gent.
– Dijous 26 de març IES Pare Arques
Matí: a les 12 h
Vesprada: a les 17 h
– Divendres 27 de març Real Blanc
Matí: 9:15 h a 10:30 h
Vesprada: 15:15 h a 16:15 h
PONT TALLAT
Els usuaris habituals de la carretera CV-706 entre Cocentaina i la Vall de Seta van a haver de donar un ampli volta mentre dure el tall pel deteriorament del pont de les Monges. L’itinerari alternatiu recomanat per la Conselleria és el resultant de la combinació de les carreteres CV-790 i CV-710, per Benilloba, fet que significa fer sis quilòmetres més de distància. Una altra possibilitat és per Benimarfull i Benillup, tot i que la tornada encara és més gran.
COMPROMÍS BENILLOBA
La primera assemblea oberta de Benilloba, convocada el passat dissabte per Compromís, va omplir la casa de la Cultura amb més de 60 persones i un intens debat sobre la situació actual del municipi i amb moltes propostes per al nou consistori que haurà d’eixir després de les eleccions del pròxim 24 de maig.
La candidata de la coalició a l’alcaldia del municipi del Comtat, Anna Dèlia Gisbert “Taes”, va esbossar els eixos programàtics de Compromís en cas d’arribar al govern municipal. Davant d’un públic que omplia a vessar la sala, Taes ha destacat la importància d’una “gestió integral partint de la situació actual i amb una planificació que ens permeta dur endavant les propostes per a garantir una Benilloba amb futur i viable”.
L’assemblea, que es va allargar més de dues hores, va generar un ampli debat entre els assistents, els quals van aprofitar l’oportunitat per a plantejar diferents qüestions sobre el municipi, així el públic anava prenent la paraula i expressant el seu punt de vista sobre la situació actual de Benilloba.
El debat va girar al voltant d’alguns temes candents, com són la polèmica per la possibilitat que es construïsca una planta de compostatge a Penàguila o l’Auditori que està construint-se a Benilloba, una infraestructura molt qüestionada al poble.
També es va parlar sobre la imatge del municipi, la neteja, l’estat de la Casa del Metge o la necessitat d’una rampa per a persones amb mobilitat reduïda a la plaça de la Font.
Entre altres propostes que es van posar sobre la taula, la necessitat d’un Centre de Dia per a la gent gran, la recuperació dels camins rurals del voltant del municipi com a rutes turístiques, així com la importància de la protecció i recuperació del patrimoni, com el pont de pedra o el Molí del Salt.
Per a Anna Dèlia, “l’assemblea ha sigut tot un èxit, no tan sols per la quantitat de gent que ha participat, seixanta en un poble que no arriba a vuit-cents habitants, sinó pel debat i la participació que s’ha generat. Aquesta ha sigut la primera, però no serà l’última que en farem, l’oportunitat de parlar sense complexos, en llibertat i entre tots, un valor inqüestionable de Compromís”, ha assegurat.
PREMIS AGERMANATS
El BLOC de l’Alcoià-el Comtat-les Foies de Castalla i Xixona ha convocat els VII Premis Agermanats, que aquest any es celebraran a Beniarrés, i que premien i reconeixen la tasca de dedicació cívica i cultural a la nostra societat de persones i entitats que, amb esperit incansable i total entrega, han fet de la seua vida una tasca desinteressada d’estima a la seua terra, a la seua gent i a la seua cultura.
Els premis tenen dues modalitats: una a la trajectòria cívica i cultural d’una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa dels valors i recursos propis, que rep el nom de Premi Agermanat, i una altra de reconeixement al compromís amb el País Valencià i la seua cultura i entorn, que rep el nom de Premi Ximo Llorca Pascual, com a homenatge permanent al malaurat exalcalde de Muro i incansable lluitador.
El Premi Ximo Llorca Pascual, ha correspost enguany a Luis Negro de la Torre, per la seua defensa de la normalització social, de la nostra cultura i llengua en diversos aspectes de la vida de Beniarrés, tant en moviments cívics, socials i culturals.
D’altra banda, el Premi Agermanat ha correspost a l’Associació Cultural l’Esportí, per la seua implicació en la recuperació de tradicions i per ser un moviment cultural i social de Beniarrés, que ha fet partícip a una gran quantitat de veïns i veïnes d’aquest poble des del seu inici.
Els guardons seran lliurats en un sopar que tindrà lloc el divendres 27 de març, a les 21 h, al bar Crespo de Beniarrés, al qual s’espera que acudisca la militància del BLOC i els amics i simpatitzants de les comarques, així com els diputats de Compromís Francesc Xavier Ferri i Enric Morera. El sopar, a més, comptarà amb les actuacions de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Poetes Anònims.