Informatiu del dimarts 21 d’abril de 2015
La Icona de la Mare de Déu del Miracle torna al seu monestir després de 3 dies intensos d’actes festius.
La Plataforma en defensa de les persones en situació de dependència de l’Alcoià i el Comtat va organitzar una jornada d’assessorament jurídic gratuït individualitzat.
Romu Agulló regala “Notas de Esperanza a la Dependència“.
La Setmana de la Joventut va finalitzar amb la Fira de la Joventut a l’IES Pare Arques.
Presentat el llibre de Just Sellés, “Al-Azraq, el visir que somiava la muntanya”.
La Diputació inverteix 4.000 euros en l’únic om que sobreviu a la plaça d’un poble després de la grafiosi.
La Diputació d’Alacant obri el termini dels Premis Provincials de la Joventut dotats amb 20.000 euros.
PIA UNIÓ
Avui és l’últim dia de la trilogia de les festes dedicades a la Mare de Déu del Miracle, patrona d’aquesta Vila Comtal. Dia dedicat als més menuts, però també als més grans, ja que al llarg del matí han tingut lloc diferents ofrenes, on hi han participat els col·legis i les guarderies del poble. Ells han sigut els més matiners, ja que a les 10 s’ha realitzat l’ofrena floral i també d’aliments que aniran destinats a Càritas de les dues parròquies. A continuació, al Pla, dansà dels col·legis i entrega de premis del concurs de redacció i dibuix infantil. Després, ha tingut lloc la presentació dels acabats de nàixer i la missa de la tercera edat.
Però ahir fou un dia de moltes emocions: recordem la Missa de Malats i Impedits que Ràdio Cocentaina, un any més, va retransmetre en directe i que va estar presidida el pare Pascual, el qual va estar acompanyat pels rectors de la parròquia de Santa Maria i del Salvador, don Eduardo Rengel i don Ramon Micó, el rector de la població d’Ontinyent, el contestà don Pablo Tomàs. Una vegada finalitzada la celebració de l’eucaristia on es va a donar a besar la Icona de la Mare de Déu a tots els malats assistents.
L’elecció dels majorals i majorales de 2015 va tindre lloc després de la missa de les 7.30 de la vesprada.
Tot seguit es va fer l’entrega de premis del XVI Certamen Poètic i lectura de poemes del poeta contestà Vicent Valls, com bé ens ho comenta Reyes Pascual, membre de la Pia Unió.
Tornant als actes del dia d’avui, a la vesprada Tercer dia de tridu, sabatina i celebració de la Santa Missa. En finalitzar retorn processional de la Mare de Déu al seu monestir. A l’arribada de la Verge es dispararà un castell de focs d’artifici i hi haurà danses al Pla amb el grup de danses Cocentaina. I com a final de la festa mariana, es donarà a besar la Icona de la Mare de Déu.
DEPENDÈNCIA
La Plataforma en defensa de les persones en situació de dependència de l’Alcoià i el Comtat ha dut a terme el passat cap de setmana diferents actes d’informació i reivindicatius dels quals cal destacar que el del divendres al Centre Social “Real Blanc” de Cocentaina, on de 16 h a 19 h on va tindre lloc l‘ASSESSORAMENT JURíDIC GRATUÏT INDIVIDUALITZAT a càrrec de Paloma Cascales Bernabeu, advocada del Servei d’Assessorament en Dependència del Col·legi d’Advocats d’Alacant. Acte que va estar patrocinat per l’Associació d’alumnes FPA Beniassent de Cocentaina. I en ell es va assessorar a 6 famílies.
A continuació va tindre lloc una Taula redona: “Copagament a debat” en la qual varen participar:
PALOMA CASCALES (Assessora jurídica)
Concha Gandia (directora centre ocupacional Gormaget -Alcoi)
MILA VILAPLANA (Treballadora Social Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres demències– Muro)
Agripa Hervàs (Discapacitat en Marxa)
I també es va convidar a un representant de la CONSELLERIA BENESTAR SOCIAL que varen declinar la invitació per motiu d’agenda, però va estar present Silvia Climent, regidora del PP de Cocentaina. En finalitzar aquest acte Ràdio Cocentaina parlàvem amb Paloma Cascales qui ens valorava com s’havia dut a terme la jornada.
Paloma Cascales també ens deia que fins ara tots els procediments que han dut a terme per via judicial els han donat la raó, però que és un gran entrebanc per als dependents i les seues famílies, ja que suposen una gran despesa de diners i temps.
Però no varen acabar ací els actes, ja que el dissabte i al Centre Cultural El Teular va tindre lloc la presentació del CD “Notas de Esperanza” que el compositor Romu Agulló ha regalat a aquest col·lectiu en un intent de denunciar públicament l’atac permanent que les persones dependents estan patint des de l’aprovació de la llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en Situació de Dependència per una mala gestió del govern central i autonòmic vulnerant el dret subjectiu adquirit mitjançant aquesta. En aquest acte, que va estar obert al públic, a banda de la interpretació del tema en directe també es van fer diferents parlaments, a més d’alguna altra sorpresa. Ramu Agullo ens comentava el perquè de la col·laboració amb la gent de la Dependència i el fet de regalar-los aquest tema. A més, Romu es mostrava molt content per la rebuda d’aquest treball i la implicacio de la gent de la Plataforma, però era molt crític també amb la gent que no va recolzar aquest acte.
Per últim, Hipòlit Agulló, membre de la Plataforma i pare d’un gran dependent, ens valorava el que havien sigut les diferents activitats que s’havien dut a terme.
SETMANA DE LA JOVENTUT
Molts han sigut els joves que han participat en les principals activitats que la Setmana de la Joventut els oferia amb l‘objectiu d’informar la joventut de les diferents opcions formatives al seu abast o com millorar la seua recerca d’ocupació.
Per a Saül Botella, Regidor de Joventut “La valoració inicial és positiva. Hem aconseguit arribar als joves amb la major part de les propostes que els hem fet i ara és hora de fer valoracions i veure quines activitats no han cobert les expectatives i per què. En aquesta Setmana de la Joventut els joves ens han demostrat una vegada més que sí que els preocupa la seua formació i ocupació, és per això que aquests temes són els que definiran principalment les nostres línies de programació futures. Des de ja mateix estem treballant amb noves activitats per als joves de Cocentaina”.
Al voltant de trenta entitats varen estar present presents en la Fira de la Joventut. A més que en l’edició passada van rebre la visita de nombrosos joves que, bé amb una visita organitzada amb el seu centre educatiu o bé per lliure, es van informar dels plans d’estudi de les universitats o cicles formatius de formació professional. A més, associacions, sindicats i diverses entitats més els van oferir les seues propostes i informació. Cal dir que aquest any s’ha dut a terme a l’IES Pare Arques i que ha sigut un encert i possiblement les pròximes edicions també es duguen a terme al mateix lloc.
LLIBRE
El passat dijous va tindre lloc a la Biblioteca de Cocentaina la presentació del nou llibre de Just Sellés, “Al-Azraq, el visir que somiava la muntanya”, un llibre de divulgació històrica. Es tracta d’una publicació́ que complementa la seua novel·la “Al‐Azraq, el Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya”, on l’autor recull tota la informació fotogràfica i documental que empra durant la fase de documentació prèvia a l’escriptura de la novel·la, alhora que exposa les seues pròpies hipòtesis de treball. Un llibre necessari que, com hem dit, complementa l’anterior.
En un primer capítol introductori, l’autor raona el procés de mitificació que ha patit el personatge al llarg dels segles, alhora que considera l’única font històrica coetània que parla del visir: la Crònica de Jaume I o Llibre dels Fets. En una segona part, l’escriptor analitza en profunditat cinc fites històriques rellevants protagonitzades pel visir de La Muntanya en la seua lluita contra la invasió feudal: l’emboscada que parà al rei Jaume en Rugat, el pacte que signà amb el primogènit del Conqueridor, la batalla pel control del castell de Benicadell, la traïció que patí per part d’un dels seus consellers, i en retornar a La Muntanya després de 18 anys de desterrament, així com la seua mort a les rodalies d’Alcoi. Finalment, en una tercera part, l’autor presenta els paisatges que floreixen al cor de La Muntanya: la mar de serres, barrancs i valls que conformaren els dominis del visir i que inspiraren l’escriptura d’Al‐Azraq, el Blau.
Amb la publicació d’aquest llibre, l’escriptor pretén tancar el cercle que començà a traçar amb l’escriptura de la novel∙la, aconseguint així l’objectiu que aleshores es proposà: posar en net la desfigurada imatge d’un valencià extraordinari com fou el visir al‐Azraq, encara que es un personatge que pot donar per a mes. També ens comenta que ara està immers en l’escriptura d’altre llibre inspirat també en aquestes terres en concret es una novel·la al voltant de la llegenda de l’encantà on Al-Azraq es un personatge secundari i en ment té altre llibre sobre els Castell d’Al-Azraq.
La publicació es presenta en un format quadrat elegant i de format generós, molt acurat en els detalls, que conté 208 pàgines i 117 fotografies dels millors paisatges que ens ofereixen les valls interiors de la nostra terra.
MILLENA
La Diputació invertirà 4.000 euros en tractaments per l’om mil·lenari de Millena, l’únic situat a la plaça d’un poble que ha sobreviscut a la comarca de l’Alcoià i El Comtat a la grafiosi. L’imponent exemplar gaudeix de bona salut, gràcies a les atencions als quals està sent sotmès per evitar que agafe la temuda malaltia.
La grafiosi és una malaltia originària d’Àsia que s’ha propagat per tot el món arrasant al seu pas als oms, fins a convertir-los en alguns llocs en una espècie gairebé extinta. Es tracta d’un fong transportat per un escarabat que ocupa els gots del tronc i s’estén provocant que les fulles es marcisquen i l’arbre mor.
L’efecte en la província ha estat devastador, i a part de les pèrdues ecològiques, cal fer referència també a les sentimentals, ja que molts oms que adornaven les places dels pobles menuts de les zones rurals han estat víctimes de la malaltia. Un exemple el constitueix el de Fageca, l‘Ajuntament el va convertir en monument després de la seua mort.
L’únic exemplar que ha aconseguit sobreviure en l’entorn urbà és el de Millena, que segueix presidint la plaça amb un port imponent i una salut envejable. Així ho assenyalava l’alcalde, César García, que destacava que gràcies als tractaments i cures a què està sent sotmès des de fa anys es manté en aquesta situació. «Una empresa especialitzada realitza podes i tractaments amb el finançament de l’Ajuntament i, quan pot ser, amb la de la Diputació», explicava.
Aquest és el cas actual, atès que la institució provincial ha anunciat una inversió de 4.000 euros per als pròxims dos anys. «Pot semblar bastants diners -destacava l’alcalde-, però val la pena, ja que és un patrimoni important i estem parlant de l’únic om que queda a tota la zona».
L’exemplar té més de 400 anys, «encara que se li coneix com mil·lenari -va precisar García, per la seua grandesa i importància. Siga com siga, el que està clar és que hem de fer tots els esforços possibles per conservar».
La salut de l’arbre és perfecta, tot i que anys enrere, com a conseqüència d’una nevada, una de les seves branques principals es va partir. Actualment, roman apuntalat, per prevenir possibles incidències similars.
DIPUTACIÓ
La Diputació d’Alacant ha obert el termini per a la presentació de treballs a la catorzena edició dels Premis Provincials de la Joventut. El certamen, dotat amb 20.000 euros i dirigit a joves d’entre 16 i 35 anys i a empreses en què la majoria dels seus membres tinguen aquestes edats, premia diverses categories: Iniciativa empresarial, Noves tecnologies-blocs, Cartell il·lustratiu, Treball musical-solista i grup, Relat breu i Fotografia original.
La vicepresidenta i diputada d’Igualtat i Joventut, Mercedes Alonso, ha destacat la rellevància d’aquests premis com a plataforma per donar a conèixer les capacitats i habilitats creatives de joves talents de la província, aplicades a diferents disciplines professionals i artístiques. A més, confia que se superi el nombre de projectes presentats en l’anterior edició, que van ser 268 treballs.
Els treballs s’han de lliurar al Registre General de la Diputació, al número 8 del carrer Tucumán d’Alacant, i es podrà presentar un únic treball per categoria, que ha de ser inèdit. La convocatòria va ser publicada el passat 8 d’abril al Butlletí Oficial de la Província d’Alacant i les consultes poden realitzar-se a través de les xarxes socials Facebook (Joventut Diputació d’Alacant) i Twitter.
Categories i premis del certamen:
– Iniciativa empresarial: premi únic de 3.000.
– Projecte noves tecnologies. Blocs: tres premis de 1.500, 1.000 i 500 euros, respectivament.
– Cartell il·lustratiu: dos premis de 1.000 i 500 euros, respectivament.
– Treball musical: Grup, dotat amb 1.800 euros el primer premi i 1.200 el segon i 500 el tercer; i Solista, amb 1.500, 1.000 i 500 euros respectivament.
– Relat breu: tres premis de 1.500, 1.000 i 500 euros, respectivament.
– Fotografia original: tres premis de 1.500, 1.000 i 500 euros, respectivament.