Informatiu diari local i comarcal de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat, salutacions de Milagro Sellés. Estem a dilluns 15 de juny de 2015 i en portada destaquem que:
• El passat dissabte es van constituir els nous ajuntaments. Mireia Estepa del PSOE, nova alcaldessa de Cocentaina.
És la primera vegada que una dona assumeix el càrrec, a mes en aquesta legislatura les dones regidores són majoria, 9 dones i 8 homes.
Aquest és el tema de portada, però hi ha altres notícies que avancem en forma de titulars:
• Avui donació de sang a Cocentaina.
• Gran participació de públic en l’acte de fi de curs de la FPA Beniassent.
• La Diputació d’Alacant millora camins en 20 municipis amb una inversió total de 60.000 euros.
• La Diputació ultima les obres que han permès assegurar la conservació d’aquest gelera del segle XVII.
• RESUM PLE CONSTITUCIO AJUNTAMENT.
1. CONSTITUCIÓ NOU AJUNTAMENT
El passat dissabte 13 de juny es van constituir a Espanya tots els ajuntaments que resultaren elegits a les eleccions del 24 de maig.
Centrant-nos al nostre poble, el Ple de Constitució es va dur a terme a les 11 del matí, i varen iniciar la sessió el regidor de més edat, José Luis Vicedo, i el regidor de menys, Jordi Pla. Tots els nous regidors i regidores van jurar o prometre el càrrec. A continuació, es van presentar els candidatsi candidates a l’Alcaldia, cal dir que tan sols se’n van presentar dos: la candidata del PSOE, Mireia Estepa, i el candidat del PP, Rafael Montava, i es va procedir a la votació. Cal dir al respecte que tant el Col•lectiu 03820-Compromís com Ciutadans no van presentar candidat i es varen abstindre en la votació, en el cas de Guanyar no varen presentar candidat i varen recolzar la candidatura del PSOE per ser la llista més votada d’esquerres. Així i tot no hi va haver majoria absoluta i Mireia Estepa, amb 8 vots davant dels 4 de Rafael Montava i 5 abstencions es convertia en la nova alcaldessa de Cocentaina. Els Socialistes continuen governant Cocentaina una altra legislatura com han fet durant 36 anys. Com hem dit l’ajuntament el liderarà la jove Mireia Estepa, substituint Rafa Briet
A continuació, l’alcaldessa va prendre possessió del càrrec on se li va imposar la insígnia de l’ajuntament i se li va entregar la vara de comandament de mans de l’anterior alcalde, Rafael Briet, i fou ella qui també la va imposar als nous regidors, i a continuació varen prendre la paraula els caps de llista de cada formació acabant Mireia Estepa amb el discurs d’investidura.
Una vegada finalitzat l’acte, que va comptar amb nombrós públic que va omplir no tan sols la sala de plens, sinó també tota la part exterior de la sala i que recordem que en Ràdio Cocentaina vam retransmetre en directe, vam parlar amb tots els partits polítics amb representació municipal per agafar les seues primeres impressions.
I comencem amb la nova alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, que es mostrava molt orgullosa del poble que ha sigut capaç de donar-li el govern per primera vegada a una dona i capaç d’ajuntar joventut i experiència amb els regidors elegits, a més de destacar que és un poble model i que està al temps del que la realitat reclama.
També ens deia que governaran en minoria i que no tenen cap pacte amb ningú, però que és una cosa que pot canviar, ja que estan oberts, però de moment governaran en minoria i treballaran per a buscar el consens; el seu objectiu és que l’ajuntament no pose les coses difícils per als ciutadans i que s’aprofiten les bones oportunitats i que tos els partits sumen.
En el seu parlament tenia unes paraules per a l’anterior alcalde, Rafael Briet, dient que per a ella és un referent i que sempre ha estat al costat dels veïns i ha estat més al carrer que al despatx tenint les portes sempre obertes a tots.
Per la seua banda, Rafael Montava, del PP ens deia que havia sigut un dia gran per a Cocentaina i li donava l’enhorabona a Mireia Estepa com a nova alcaldessa del poble i, a més, ens destacava quines seran les línies de treball que són estar al costat de totes les iniciatives prioritzaries per al poble i amb sentit comú, desitjant que siga una legislatura sense crispacions i tots treballar units.
També ens comentava per quin motiu havien presentat candidat a l’Alcaldia i ens deia que pensava que tots votarien el seu candidat, la qual cosa li havia sorprès que no haguera sigut així.
Xavi Anduix, del Col•lectiu 03820-Compromís, felicitava en primer lloc a la nova alcaldessa i comentava tal com han anat dient fins ara que recolzaran les propostes que siguen bones per a Cocentaina vinguen d’on vinguen a més de destacar per què no havien proposat cap candidat, ja que era molt arriscat, ja que ara és molt difícil portar l’ajuntament endavant d’aquesta manera encara que per a la Democràcia és molt positiu, ja que s’haurà de parlar i consensuar tot. També destacava que no agafaran cap regidoria en el cas que els la oferiren.
Bernardo Pérez, de Guanyar Cocentaina, donava l’enhorabona al Patit Socialista i a la nova alcaldessa, Mireia Estepa, i es mostrava molt emocionat de representar als veïns en l’ajuntament i a partir d’ara treballar per a portar a Cocentaina al millor lloc. No entrava en la possibilitat de si els oferien regidories, sinó que destacava que era un dia d’elecció d’alcalde o en el cas de Cocentaina i que a partir d’ara treballaran en l’oposició treballant amb lleialtat i transparència i apostant per les idees que siguen bones per al poble.
José Luis Vicedo, de Ciutadans, ens deia amb bon humor que no li havia agradat ser president del plenari per ser el de major edat, però ja seriosament agraïa a tota la gent que li havia donat suport per a dur endavant la tasca que li havia tocat.
Quant al motiu pel qual no s’havia presentat com a candidat a l’Alcaldia, ens deia que moralment no podia presentar-se, ja que els resultats que havien tingut i des del partit els havien comentat que es devien d’abstindre’s o renunciar i és el que havia fet. A més, ens comentava com encara la legislatura on proposarà que tots estiguen per donar suport i que es deixen de costat els temes de partit.
Per últim, parlàvem amb l’exalcalde, Rafael Briet, que agraïa al poble l’estima que li havien donat i estava molt content i satisfet d’haver sigut alcalde de Cocentaina, i donava les gràcies pel suport que li han donat a ell i també pel suport que li ha donat al PSOE perquè torne a governar amb Mireia Estepa a la qual definia com a molt valenta per afrontar els nous reptes que Cocentaina necessita.
També ens comentava que Cocentaina està molt present en la seua vida, ja que continua sent el secretari general del PSOE de Cocentaina i, a més, està a disposició del seu partit tant siga a València com a diputat o amb un altre càrrec que consideren oportú, però sempre tenint present el poble i la comarca lluitant pels valors que han regit sempre i és que tots som iguals i tots tenim els mateixos drets.
A partir d’ara, i en 30 dies, s’hauran d’anar planificant la delegació de les diferents regidories, la composició de la Junta de Govern, amb els tinents d’alcalde. També el nombre i composició de les Comissions Informatives i el nomenament de membres per als diferents Consells i altres òrgans. Tot açò a expenses de les converses pendents en la resta de partits per a definir l’organigrama final de l’Ajuntament.
És la primera vegada que una dona assumeix el càrrec, a més en aquesta legislatura les dones regidores són majoria, 9 dones i 8 homes. Recordem que els regidors que formen el nou ajuntament són els següents.
PSOE: Mireia Estepa, Marcos Castelló, Marcela Richart, Saul Botella, Mariona Carbonell, Antonio Hernández i Susana Reig.
PP: Rafael Montava, Silvia Climent, M. Elena Sanz i Rosana Valor.
Col•lectiu – Compromís: Xavi Anduix, Jordi Pla, Paula Figuerola i Esther Blanes
Guanyar Cocentaina: Bernardo Pérez
Ciutadans: Jose Luis Vicedo.
MURO
Francesc Valls es va convertir dissabte en el primer dels dos alcaldes que tindrà Muro durant aquesta legislatura. El candidat d’EU va prendre la vara de comandament després del pacte amb Compromís que portarà a la nacionalista Jacquelin Cerdà a agafar el relleu els dos últims anys.
Compromís i EU van aconseguir a última hora de divendres un pacte per governar en coalició, acord aquest per mitjà del qual ambdues formacions també es repartiran l’Alcaldia.
Així les coses, i tal com estava previst, Francesc Valls es va convertir ahir en alcalde de Muro amb els vots dels seus tres regidors, els quatre de Compromís i també els dos del PSOE, formació amb la qual s’està en converses amb l’objectiu de sumar-la al govern. El PP, que havia estat la força més votada, es quedarà a l’oposició.
L’alcalde, que s’ha mostrat eufòric, va expressar la seva intenció de «treballar per un Muro millor i contra les injustícies socials, en aquesta època dura i de canvi que ens ha tocat viure».
Jacquelin Cerdà, de Compromís, va dir que en el seu partit «estem contents amb el resultat de les negociacions», i va manifestar la seva intenció de continuar amb la tasca realitzada pels anteriors governs dels nacionalistes. Elisa Genís, del PSOE, va expressar la seva intenció d’incorporar-se al pacte d’esquerres, mentre que Ángel Mollá, del PP, va desitjar sort a Valls.
Entre els assistents es trobava l’anterior alcalde i actual diputat autonòmic de Compromís, Rafael Climent, que va destacar la «generositat» del seu partit al compartir l’Alcaldia amb EU.
ALCOI
Antonio Francés Pérez tornarà a governar en minoria a Alcoi. El socialista, que va encapçalar la llista més votada en les darreres eleccions, va ser proclamat dissabte alcalde amb els vots del seu partit en un ple de constitució de la nova corporació municipal que va comptar amb la presència de nombrós públic. La màxima autoritat de la ciutat va expressar en el seu discurs d’investidura que aquesta legislatura serà la del «diàleg, acord i consens» i destaca que les forces de l’oposició «van a tenir un paper clau en els pròxims quatre anys».
Minuts després de les dotze del migdia van entrar, amb pas solemne, els vint regidors de cinc partits que durant els pròxims quatre anys van a ocupar un escó al parlament local. Va presidir el ple Aleixandre Sanfrancisco mentre que Naiara Davó va completar la mesa d’edat.
Un per un, els edils van ser prometent o jurant -en valencià o en castellà- els seus càrrecs municipals alhora que rebien la medalla que els acredita com a representants dels ciutadans en la institució local. Els membres de la nova corporació municipal també van dipositar en una urna de vidre dels sobres amb el seu vot al candidat a alcalde. El guió es va complir i els edils van donar el seu suport als seus respectius caps de llista. Així ho va proclamar Sanfrancisco en el recompte assenyalant que Francès va obtenir nou vots, Estefania Blanes (Guanyar), cinc vots; Jorge Sedano (Ciutadans), quatre; Rafael Miró (PP), quatre i David Abad (Compromís), tres. Encara que en aquest últim cas es va produir l’anècdota, ja que el president de la mesa d’edat ha indicat que la formació nacionalista havia aconseguit quatre suports el que va provocar una reacció instantània tant dels edils com del públic i el que va rectificar en uns segons.
Amb aquests resultats, Francès va ser investit alcalde d’Alcoi, amb el lliurament de la medalla i la vara de comandament. El primer edil socialista iniciava així el seu segon mandat al capdavant de l’executiu local. Un equip que «compta amb les idees, els projectes, la il•lusió, la força, la capacitat de treball i l’experiència per transformar Alcoi, per millorar la vida de tots i cadascun dels alcoians i alcoianes». A més, encapçalarà un «govern decent, honest i honrat que defensarà sempre els interessos d’Alcoi per sobre de tot, que no dubtarà a enfrontar-se als poderosos que com ja hem fet aquests quatre anys, es digui Ortiz o portin uniforme».
DONACIÓ DE SANG
El Centre de Transfusions d’Alacant necessita una vegada mes que la població acudisca a donar sang, ja que el banc de sang de la província ho necessita i com encara en l’actualitat no s’ha aconseguit desenvolupar substituts que permeten prescindir d’aquest teixit biològic que és la sang, per tant, s’ha de continuar amb el mètode de la donació.
Cal dir que la donació de sang és un acte que permetrà millorar la qualitat de vida o fins i tot salvar la vida d’altres persones. La nostra província es deficitària no perquè no hi haja donacions sinó perquè hi ha molts hospitals i no es recull el que es deuria, a més ara davant l’arribada de l’estiu la gent es relaxa i deixa d’acudir a donar sang. Per aquest motiu des del Centre de transfusions d’Alacant es demana la col•laboració de la gent, tant dels donants com de possibles donants. Ràdio Cocentaina parlàvem amb Maite Garro, subdirectora d’Infermeria del Centre de Transfusions, que anima a la gent a donar sang.
Recordem que la donació és un acte molt senzill, i al ser de vesprada la donació cal anar ben hidratat, és a dir, que la gent consumisca líquids per a facilitar la donació. Se’n necessita de tots els grups. Com hem dit la donació es du a terme avui dilluns al Centre de Salut de Cocentaina des de les 5 fins a les 8:30, pel que hem comentat abans la donació d’aquest dilluns és força important per a omplir els bancs de sang.
VAL FI CURS FPA
FPA Beniassent va celebrar el passat divendres la festa de final de curs escolar 2014/2015, en l’acte que va tindre lloc hi va haver diferents parlaments, actuacions, música i cançons, entrega de diplomes i de títols. Jaume Llopis director de la FPA ens comentava que havia sigut una mica llarg perquè és molta la gent que hi participa a més de ser molt recolzat. També ens comentava que en el pròxim curs s’ampliarà de moment un taller de Pilates i estan estudiant altres ofertes i que en breu es durà a terme la matrícula per al pròxim curs.
DIPUTACIO CAMINS
La Comissió d’Infraestructures, Aigua i Medi Ambient de la Diputació d’Alacant ha aprovat la inversió d’un total de 59.712 euros per a la realització de diferents obres de reparació i conservació de camins de titularitat no provincial en 20 municipis alacantins amb població inferior a 5.000 habitants.
Aquests ajuts, no dineràries, seran destinades a tasques de rehabilitació, desbrossament i reparació de camins, neteja de cunetes, manteniment de drenatges asfàltics i reparació de vies, que emprendrà directament la institució provincial.
El diputat d’Infraestructures, Manuel Pérez Fenoll, ha assenyalat que aquests treballs, que realitza directament la Diputació d’Alacant, són una eina útil per atendre les peticions i prioritats dels ajuntaments respecte a la millora de les comunicacions de la nostra província.
Per comarques, a la comarca del Comtat, la inversió de l’àrea d’Infraestructures puja a 10.000 euros que seran distribuïts entre els municipis d’Alcosser de Planes, Alcoleja, Almudaina i Millena.
CAVA D’AGRES
La Diputació d’Alacant està a punt de concloure les obres de rehabilitació de la Cava Gran d’Agres, també coneguda com Cava Arquejada. Els treballs han permès assegurar la conservació d’aquest gelera del segle XVII, considerat com l’emblema de la Serra de Mariola. L’estructura ha estat consolidada, alhora que s’ha netejat tot el vas i habilitat una jardinera per el teix situat al seu interior.
La rehabilitació de la Cava Gran d’Agres era un objectiu llargament perseguit i que per fi s’ha convertit en realitat. Després de les múltiples gestions realitzades per l’Ajuntament, finalment era la Diputació la que adquiria la gelera a 2008. A partir d’aquí es van iniciar els tràmits per a escometre el projecte, que va tenir una fase prèvia amb uns treballs arqueològics i de neteja duts a terme poc després.
Al final, va ser al desembre de l’any passat quan començaven les obres pròpiament dites, que han estat a càrrec de l’empresa alcoiana Projectes i subcontractes a través d’un pressupost de 240.000 euros.
Després el muntatge de les bastides, que van envair completament tota l’estructura interior de la cava, es va procedir inicialment a l’estabilització del pinacle que corona els arcs i que fa de contrapès per contrarestar les empentes horitzontals. El seu estat era molt preocupant, atès que corria seriós risc de enfonsar-se.
Després s’ha estat treballant en la consolidació de tota la cava, principalment dels seus característics arcs. També s’ha netejat tota la pedra tant exterior com interior, i reforçat el mur de contenció que envolta la pràctica totalitat de la gelera.
Els operaris han retirat l’heura que cobria gran part del monument, a causa que estava soscavant la seva estructura, i per contra han assegurat la conservació del teix situat al fons del vas, per a això han habilitat una jardinera de pedra.
Les obres conclouran en els pròxims dies, ja que en l’actualitat s’està treballant en els últims detalls, com la rematada dels murs exteriors i la col•locació de baranes. També s’han retirat gairebé totes les bastides.
L’última operació, programada per al pròxim mes, serà la col•locació d’una escala per accedir al fons del vas, el que permetrà als visitants tenir unes perspectives insòlites dels arcs i també del teix. Així mateix, està prevista la instal•lació de panells informatius sobre el comerç de la neu i les característiques de la cava. L’actuació s’ha dut a terme en els terminis previstos, malgrat que les inclemències meteorològiques van obligar a aturar les obres en els dies més crus de l’hivern.