INFORMATIU – 10 març 15

INFORMATIU – 10 març 15

Informatiu del dimarts 10 de març de 2015

Cocentaina es prepara per a celebrar demà la Festa dels Nanos.

Al Tall va rebre el reconeixement “Passet a passet” dintre de l’XI Festival de Colles organitzat pel Mal Passet.

Emilieta Ferrando rep un sentit homenatge en la III edició de la Dansà dels Nanos.

Xerrada a l’IES Pare Arques al voltant de “Com ser pares i no morir en l‘intent”.

Benestar Social donarà suport a la tasca de les entitats sense ànim de lucre de la província amb 525.000 euros.

Més de 1.000 persones varen participar en la segona Cursa de la Dona.

FESTA DELS NANOS

Just a meitat de Quaresma, la part alta de Raval acull la visita d’uns ninots de drap disposats a denunciar, criticar o felicitar les gestions i fets que s’han produït al nostre poble o en l’àmbit comunitari i, fins i tot, nacional. Tal volta són els únics que s’atreveixen a dir allò que molts pensen, però que per uns motius o altres no s’atreveixen a manifestar. És l’opinió muda i sentida, plena de simpatia i personalitat dels Nanos, tradició que fa que Cocentaina siga única i diferent.

Tot i que certament es desconeix l’origen, el que sí que es pot constatar és que aquesta tradició perdura en el temps gràcies als veïns i veïnes de la zona del Raval. Any rere any, amb moltes ganes, il·lusió i molt de treball, duen endavant una de les festes que ens identifica com a poble.

Els Nanos són ninots de poca altura, que van acompanyats d’uns cartells a través dels quals expressen la seua crítica, o bé positiva o bé negativa.

La regidora de Tradicions de l’Ajuntament de Cocentaina, Rosa Sellés, ens comenta que l’Ajuntament ha col·laborat sempre en la infraestructura recolzant el veïnat en tot el que necessiten. A més, ha organitzat “l’esmorzar dels més menuts que aquest dia van a visitar el Raval acompanyats pels mestres”. A aquest respecte, la regidora contestana afirma que fins ara la gran majoria dels Nanos trets al carrer ha sigut un acte espontani, però a hores d’ara és cada vegada més complicat, perquè la gent s’ha fet major i ja no pot dur a terme la tasca, “però hi ha gent jove que està continuat la tradició, hem d’animar-los i ajudar-los des de l’Ajuntament, des de les associacions, des de les distintes zones del poble, perquè continuen amb aquesta tasca en benefici dels nostres costums”.

La jornada començarà a les 9:30 del matí amb l’esmorzar que els veïns i veïnes del carrer preparen per a les autoritats i sobretot per als xiquets dels col·legis que són els més matiners en visitar els Nanos i la jornada conclourà a partir de les 7:45 de la vesprada, amb la participació del grup de danses Cocentaina que farà un recorregut pels carrers on hi ha Nanos amb els balls típics i l’acompanyament musical de Mal Passet, una vegada que finalitze la dansada hi haurà un xicotet castell de foc d’artifici posarà el punt final a aquesta jornada de la festa dels Nanos.

També parlàvem amb Maite Valls, una de les veïnes que organitzen i fan Nanos, i ens comentava que ja està tot preparat, a més de donar les gràcies a diferents associacions i col·legis per ajudar a mantindre la festa.

Al Centre del RESPIR també demà dimecres es durà a terme la festa dels Nanos al mateix Centre on tots els usuaris han col·laborat en la realització dels populars Nanos, per tal de celebrar està tradicional festa.

La celebració es durà a terme durant tot el dimecres, als exteriors del Centre Social “Real Blanc”, i a ella estan convidats tots els usuaris, familiars, voluntaris i amics del Centre RESPIR.

FESTIVAL DE COLLES

El Centre Cultural El Teular de Cocentaina va acollir el passat dissabte el Festival de Colles que organitza La Colla de Dolçaines i Tabals, Mal Passet. El certamen ha arribat enguany a la XI edició i ha comptat amb la participació també de l’Ensemble de Dolçaina i Percussió Ciutat de València.

A la primera part el grup convidat va interpretar Dolça Memòria de José Rafael Pascual Vilaplana, Medievalitats de Pau de Luís Alba i Germanies també del compositor de la veïna localitat de Muro. En la segona part, el Mal Passet va fer sonar les peces Sant i Faener i Menorah de Francisco Valor, Dolçaines d’Argent de José Rafael Pascual i Una Almàssera de Cinema de Saul Gómez i Soler. Finalment els dos grups interpretaren conjuntament Esclat de Festa de Carles Santos i Al Tall Per Sempre de Saül Gómez i Soler. En Ràdio Cocentaina parlàvem amb Fernando Cantó director de l’Ensemble de Dolçaina i Percussió ciutat de València, el qual ens comentava el seu pas pel Festival de Colles.

El Festival de Colles va comptar també amb el lliurament del guardó “Passet a Passet“ que reconeix la trajectòria musical d’una persona o grup i que aquest any ha recaigut en Al Tall. El reconeixement arriba a la setena edició i servirà per retre un homenatge a una de les peces claus de la música com és Al Tall “van ser els primers que van introduir la dolçaina en la seua música i han tingut un gran paper en la difusió de la nostra llengua”. Recordem que Al Tall va començar el seu camí l’any 1975 i malgrat estar avui dissolt, té en el seu haver-hi una important discografia i compta amb el distintiu d’haver aportat un segell propi diferenciador a la cultura musical valenciana. I també vam parlar amb Vicent Torrent i Manolo Miralles, dos dels fundadors dels grups que varen estar presents per a recollir el guardó i es mostraven molt agraïts, a més de comentar-nos que continuen lligats al món de la música, en concret Manolo Miralles amb un projecte musical amb gent que no ha tingut mai contacte amb el món de la música tradicional.

Vicent Torrent ens comentava els inicis del grup quan ells no volien ser un grup folklòric, sinó fer evolucionar aquesta música d’abans i adaptar-la als nous temps.

Manolo Miralles, per la seua banda, ens comentava que la reivindicació sempre ha estat present en les seues lletres, políticament i socialment, però sobretot musical.

Per últim, Vicent Torrent ens comentava el parlament que havien fet davant del públic contestà destacant que el que havien viscut en el festival havia sigut fantàstic on s’està recuperant i consolidant la nostra música i els nostres instruments.

Per últim, Jaume Domènech, president del Mal Passet, es mostrava molt satisfet de com havia resultat tot, però sobretot de la gran qualitat musical que s’havia oferit.

DANSÀ DELS NANOS

I el passat diumenge 8 de març, des de les 11:00 h a la Placeta de Sant Miquel, al Raval de Cocentaina es va dur a terme la III Dansà dels Nanos, organitzada pel Mal Passet, Grup de Danses Cocentaina, Grup de Danses Convent,Danses del Barri i veïns i veïnes del Raval. En aquest dia, l‘escriptor Francesc Gisbert i els veïns del Raval varen contar històries sorprenents al voltant dels Nanos de Cocentaina, les danses i altres tradicions, i com no els grups de Danses de Cocentaina ens van ensenyar a ballar: hi van haver tallers d’iniciació perquè tots i totes poguérem aprendre i ballar després la nostra Dansà pel barri del Raval i després tots els que varen voler es van quedar a dinar i continuar la festa.

Però una part important del matí fou l’emotiu homenatge que se li va fer a la balladora Emilieta Ferrando Pla, “Emilieta La Carbonera”, per la seua tasca de difusió de la dansa. En Ràdio Cocentaina parlàvem amb ella la qual molt emocionada comentava i agraïa el suport que havia tingut de tota aquella gent que va fer possible que avui continuaren fent-se danses a Cocentaina, com ara M. Jesús Pérez de León, que els va ensenyar a repicar les postisses i col·locar correctament els braços. A més, es va sentir molt arropada pel Grup de Danses Cocentaina, El Convent, el Barri de Sant Hipòlit i el Baladre de Muro.

XARRADA

L’AMPA de l’IES Pare Arques ha organitzat per avui una xerrada anomenada “Com ser pares i no morir en l‘intent” la qual anirà a càrrec de la psicòloga Gemma Camallonga, la xerrada serà a les 7:30 de la vesprada al mateix institut i està oberta al públic en general i en ella es tractarà entre altres els canvis que es produeixen en la pubertat, consells per a millorar la convivència i com tractar amb uns adolescents temes com les drogues, el sexe i el maltractament entre altres.

VALÈNCIA

La Pia Unió de la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina va visitar el passat diumenge 8 de març la ciutat de València per a celebrar la festivitat de la Mare de Déu del Miracle a la parròquia que està dedicada a la Mare de Déu del Miracle i a Sant Maximilià Maria Kolbe, situada al Barri del Benimaclet.

Al costat de l’entitat, hi van acudir també veïns de la Vila Comtal, els protagonistes de les festes d’aquest 2015 i diversos contestans que resideixen a València.

La jornada va comptar amb una missa al temple en la que van tenir un protagonisme especial els xiquets que ocuparan aquest any els papers de Mossèn i Comtes a les festes marianes del pròxim abril. A més, davant de la imatge de la Mareta Inma Ribelles va recitar per primera vegada la súplica davant la mirada atenta de tots els presents que abarrotaven l’església.

Finalment, els assistents van gaudir de les tradicionals calderes que es preparen en els voltants de la parròquia i també l’ambient faller que ja comença a estar present a València davant la proximitat de la festa de Sant Josep.

DIPUTACIÓ

La Diputació d’Alacant donarà suport amb 525.000 euros a les diferents entitats privades sense ànim de lucre de la província que treballen en l’àmbit dels serveis socials buscant la integració psicosocial de col·lectius vulnerables o bé desenvolupen activitats dirigides a cobrir les necessitats culturals i socials de la gent gran.

La presidenta i diputada de Benestar Social de la institució provincial, Luisa Pastor, ha insistit en la voluntat de cooperar amb totes les organitzacions que treballen per eradicar l’exclusió social de certs sectors de la societat que per les seues condicions d’edat, sexe, discapacitat o altres circumstàncies requereixen un tipus d’atenció específica i la tasca complementa l’actuació de les administracions en matèria de prevenció i inserció.

D’una banda, la Comissió de Benestar Social ha aprovat les bases per a la concessió de subvencions -amb un pressupost total de 395.000 euros- per al manteniment de serveis estables d’informació, orientació, assessorament, intervenció psicosocial i integració laboral d’aquells sectors de la població més desfavorits.

A través d’aquestes ajudes es podran sufragar les despeses de personal i materials que siguen necessaris per al desenvolupament dels diferents programes d’inclusió social que realitzen les organitzacions amb fins no lucratius fins al 31 d’octubre d’aquest any, amb excepció d’activitats lúdiques i festives, així com de jornades de formació, tallers, xerrades i cursos.

Les subvencions podran ser d’un màxim de 22.000 euros per entitat i el termini per a la presentació de sol·licituds, que s’ha de fer en el Registre General de la Diputació, serà de 30 dies naturals des de l’endemà a la publicació de les bases en el Butlletí Oficial de la Província.

D’altra banda, la Diputació d’Alacant ha aprovat una convocatòria d’ajuts -per import total de 130.000 euros- per a associacions i entitats de gent gran, promogudes tant per la iniciativa privada com per ells mateixos, per al desenvolupament d’activitats dirigides a cobrir les seues necessitats culturals i socials.

A través d’aquestes ajudes es podran sufragar les despeses derivades de l’organització d’activitats formatives, terapèutiques i de convivència orientades a enfortir les relacions interpersonals dels majors i la seua participació en l’entorn social més immediat, afavorint la seua integració.

Les subvencions podran ser d’un màxim de 2.000 euros per entitat i el termini per a la presentació de sol·licituds -que poden incloure fins a un màxim de 4 activitats i s’ha de fer en el Registre General de la Diputació- serà des de l’endemà a la publicació de les bases en el Butlletí Oficial de la Província fins al 31 de juliol.

MURO

Més de 1.000 persones han participat en la segona edició de la ‘Cursa Solidària Dia de la Dona’ celebrada en Muro.

L’esdeveniment ha complit el repte de superar les 750 persones que van participar en la primera edició de 2014.

La cursa, organitzada per Les Llebres i la regidoria de Benestar Social, ha tingut caràcter solidari i tots els diners recaptats han anat íntegrament destinats a l’Associació AFA Muro. Entitat que fa una labor amb els malalts d’Alzheimer.

Més de 1.000 persones han acudit a la cita amb una samarreta verda proporcionada per l‘organització i han completat un recorregut per dins de la localitat. La carrera pretén conscienciar sobre la labor que desenvolupen els col·lectius locals de forma desinteressada i que donen suport a les persones que més ho necessiten.