INFORMATIU – 10 febrer 2015

INFORMATIU – 10 febrer 2015

Informatiu del dimarts 10 de febrer de 2015

Els col·legis contestans viuen plenament la setmana de Carnestoltes.

El col·legi Sant Francesc d’Assís celebra la seua XXIX setmana Cultural sota el lema “Un cor esportiu”.
Gran nivell en l’inici de la XVI Mostra de Teatre Amateur Vila de Cocentaina.
Educació diu desconèixer els problemes per baixes temperatures del col·legi Bracal

L’Àrea d’Igualtat i Joventut de la Diputació d’Alacant edita una guia per ajudar els pares a prevenir l’abús de les noves tecnologies en menors.

CARNESTOLTES

“En gener i en febrer, carnestoltes solen fer, qui no vulga carnestoltes que tanque les portes”… Una cançoneta tradicional que sens dubte és ara temps d’entonar i és que els centres educatius viuen una setmana força especial plena d’activitats per a preparar-se per al divendres, dia en què amb les seues disfresses protagonitzaran una gran desfilada pel Passeig, fent front al fred i amb ganes de passar-ho d’allò més divertit.

Però abans de la desfilada, per exemple, al Col·legi de Sant Joan Bosco estan dedicant la setmana, després de la visita ahir del Mag Gran Tan Fan i la Bruixeta. Cal recordar que cada dia han de complir un desig que mana el Mag i a la gent que no ho compleix apareix l’enfarinador.

Al llarg de la setmana, fan tallers cooperatius on els xiquets s’ajuden els uns als altres i, per exemple, al Bosco I van elaborant una disfressa, però aquesta no és la que trauran divendres. A més, cada dia ballen una danseta. La directora del Bosco destaca sobretot la gran implicació de l’AMPA. Ja el divendres és un dia especial amb festa de ball i disfresses, desfilada pel pati amb el Rei Carnestoltes que han elaborat els mateixos alumnes i l’aparició de la Vella Quaresma i, naturalment, la desfilada amb la resta dels col·legis pel Passeig del Comtat.

M. Àngels ens comenta que la festa no finalitza ací, sinó que per al dimarts de vesprada tenen l’elaboració i el tast de les rosquetes.

També al Real Blanc estan vivint aquesta setmana de manera molt especial: ahir ja van rebre la vista del Rei i la Reina, que han estat elaborats pels alumnes de sisè i que aquest any són Velázquez i una Menina, que els van comunicar la consigna de l‘endemà. A més, també gaudiran demà esmorzant rosquetes. I ja divendres al matí rebran la visita de la bruixa Maduixa i el bruixot Cuixot, de vesprada realitzaran diferents balls per cicles i faran una desfilada cap a Novaire on faran un ball als majors residents i abans d’anar a la part alta del Passeig també cremaran al Rei i la Reina, un acte simbòlic que anuncia el fi de la bogeria de Carnestoltes.

Els alumnes de sisè ens comentaven que estan molt il·lusionats perquè aquest any són ells els que han treballat organitzant aquesta setmana.

Quant al col·legi Sant Francesc d’Assís, avui inicien la seua XXIX Setmana Cultural la qual estarà entremesclada amb activitats de Carnestoltes. Pablo León, professor de secundària i membre de la comissió organitzadora de la Setmana Cultural, ens comenta com a sigut l’inici d’aquestes activitats.

El lema de la Setmana Cultural d’aquest any és “Un cor esportiu”. L’objectiu és aprofundir els coneixements sobre el tema escollit i potenciar la convivència entre la comunitat educativa. Al llarg de quatre dies realitzaran diferents activitats relacionades amb l’esport.

Tots els alumnes del col·legi estaran agrupats en 5 equips, que representen els continents, i jugaran sempre amb els de la seua classe.

Hi haurà competicions de bàsquet, tennis, frontennis, running, handbol, hoquei, etc. (al col·legi i al poliesportiu municipal). -Xarrades sobre nutrició, prevenció i tractament de lesions esportives, preparació de curses. exhibicions i tallers de crossfit, tir amb arc, ball de saló, pilates, handbol i esports adaptats a persones amb alguna discapacitat. Circuits amb bicicleta i patinatge. Com també documentals i concursos sobre cultura i la història de l’esport.

MOSTRA DE TEATRE

El passat dissabte s’iniciava la XVI Mostra de Teatre Vila de Cocentaina, organitzada per Teló Teatre, una Mostra que finalitzarà l’últim dissabte d’aquest mes de febrer i, com és habitual, serà el grup amfitrió qui tancarà les representacions.

La primera obra que vam poder veure va estar a càrrec d’un grup ja veterà dins la Federació de Teatre Amateur, com és Carasses Teatre, d’Elda, que ens van representar l’obra: “Píntame en la eternidad”, d’Alberto Miralles. L’acció es situa en una ciutat del renaixement italià on un Papa desitja perpetuar-se eternament mitjançant l’art. Hi trobem a un pintor sotmès als capritxos del poder. Aquesta és la història d’una temptació. Un drama de suspens amb una excel·lent escenografia. Un bon començament de Mostra, ja que tant la qualitat de l’obra com de representació varen estar presents. En Ràdio Cocentaina parlàvem amb Àngel Fernández, president de Teló Teatre, qui es mostrava molt satisfet de la representació, però que esperava un recolzament més gran de la gent.

El president de Teló Teatre ens recorda que aquest cap de setmana no hi haurà teatre, ja que així ho va decidir el grup l’any passat, perquè és un cap de setmana complicat per la celebració de Carnestoltes i el Dia dels Enamorats, però les representacions tornaran el dia 21 de febrer i de nou a les 20:30 h, podrem gaudir de l’obra “Amant a Sou”, de Julie de Grandy, a càrrec del grup Associació de Teatre Pànic Escènic de València. Una obra entre la comèdia i el drama.

DEBATS

Avui dimarts tindrà lloc el segon debat al voltant de les eleccions municipals del pròxim 24 de maig que organitza Ràdio Cocentaina.

El debat es realitzarà a les 7 h a la sala de Plens de l’Ajuntament contestà. La durada serà de 90 minuts dividits en dos parts, amb micròfon obert per als espectadors en directe a la segona, i Ràdio Cocentaina retransmetrà en directe. En el debat d’avui es parlarà d‘urbanisme i patrimoni arquitectònic.

EXPOSICIONS

Avui dimarts al nostre poble es durà a terme la inauguració de dues exposicions, i les dues vénen de la mà de la universitat d’Alacant. La primera estarà ubicada a la Casa de la Joventut “Nosaltres. 30 anys de l’Estatut d’Autonomia” i podrem gaudir d’ella els mesos de febrer i març.

L’exposició està articulada en tres espais temàtics: la transició i la reclamació de l’autogovern, l’estatut d’autonomia i els símbols identitaris.

Aquesta exposició permet als visitants conèixer, a través una recopilació acurada del material més significatiu, l’essència d’una època convulsa en què es van recuperar les institucions valencianes després de segles de centralisme polític.

Una exposició que donarà a conèixer als joves com va ser aquest procés i com ho vam viure els valencians.

L’altra exposició estarà ubicada a la biblioteca i es tracta de “Llapis, paper i bombes. 1936-1939” aquesta estarà oberta durant tot el mes de febrer. La mostra està integrada per un centenar de dibuixos que van fer els xiquets i xiquetes que van ser evacuats a diversos llocs d’Europa durant la Guerra Civil espanyola, però també en colònies que estaven a Espanya, sobretot en la franja mediterrània.

Tres seccions formen el recorregut expositiu. Una primera part integra els dibuixos relacionats amb tres escenaris de la guerra: El bombardeig de Madrid, d’on procedien molts dels xiquets; el bombardeig de Port Bou, origen dels xiquets evacuats a les colònies del sud de França; i la batalla de Terol, com una esperança per als republicans.

La segona secció de la mostra inclou dibuixos relacionats amb la vida a les colònies i una última part conté dibuixos relacionats amb l’evacuació des del lloc de residència a les colònies.

La Universitat d’Alacant i un grup de professors d’Història d’instituts d’ensenyament secundari d’Alacant, han organitzat aquesta mostra. A mes l’exposició compta amb una guia per a professors i altra per alumnes.

Les dues exposicions s’inauguraran a la mateixa hora, és a dir, a les 7:30, a la biblioteca, i comptaran amb la presència de l’alcalde de Cocentaina Rafael Briet, del vicerector de Cultura, Esport i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, Sr. Carles Cortés i Orts, i de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cocentaina, Sra. Marcela Richart Carbonell.

BRACAL

L’AMPA del col·legi Bracal demana millorar la climatització de les aules prefabricades en registrar aquests dies unes temperatures que ronden els 14 graus centígrads.

Segons fonts de l’AMPA del col·legi Bracal, el col·lectiu va encarregar un informe tècnic per al mesurament dels valors a l’interior de les aules i el resultat són 14 graus a les classes i de fins a 7 als passillos. Davant aquesta situació, els pares dels alumnes proposen augmentar el nombre d’equips de climatització per aula o que substituïsquen els existents per altres de major potència.

A més, plantegen que els dispositius s’encenguen amb una major antelació i que es substitueixen les finestres de vidre simple per altres dobles.

Els alumnes del Bracal reben classes en barracons des de 2008 després que es detectés aluminosi en les infraestructures de l’antic edifici, ja demolit, mentre que la Generalitat ha expressat la seua intenció de licitar les obres del nou edifici aquest any.

Per la seua banda, fonts de la Conselleria han informat que no tenen notícia de queixes per possibles baixes temperatures dins de les classes al Bracal, i han recordat que les aules prefabricades estan dotades de dispositius de climatització de calor i fred, segons l’època de l’any, de manera que la temperatura hauria de ser l’adequada.

DIPUTACIÓ

L’àrea d’Igualtat i Joventut de la Diputació d’Alacant ha editat una nova guia perquè les famílies i els educadors puguen aprendre i aplicar eines de regulació de l’ús de les noves tecnologies en adolescents. La publicació recull estratègies de control basades en promoure la comunicació entre pares i fills i en aspectes relacionats amb el contingut que els menors poden trobar a les xarxes socials i Internet.

La guia tracta d’evitar possibles problemes d’abús o addicció perquè els joves no perden el control sobre la seua conducta, ja que alguns estudis estimen que entre un 2% i un 8% dels menors que juguen a videojocs, desenvolupen un comportament abusiu associat a problemes personals, escolars i de relacions causa de l’impacte psicològic i conductual que els produeixen.

La diputada d’Igualtat i Joventut, Mercedes Alonso, ha destacat que aquest manual pretén reduir la bretxa digital existent en molts casos entre pares i fills, oferint informació a la prevenció de l’abús, pautes educatives per a una bona utilització, assessorament per a la detecció precoç i modificació del problema i assistència terapèutica.

La publicació es distribuirà entre els ajuntaments de la província, les famílies, a través de les FAPAS i centres educatius, les associacions socials / juvenils i familiars i els tècnics de prevenció de les conductes additives. A més, podrà descarregar a través del web http://www.diputacionalicante.es.

Deixa un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *