Informatiu del dilluns 16 de març de 2015
Bernardo Pérez encapçala la llista de Guanyem Cocentaina. Varen participar un total de 153 persones en les votacions de primàries.
La Fira de Cocentaina supera per primera vegada els 300.000 euros d’ingressos.
Presentat el llibre “Tot el que tinc per ballar amb tu” d’Elvira Cambrils.
La Policia Local de Muro adquireix un nou vehicle.
Pep Cortés i el Celler La Muntanya, premis Joan Valls 2015.
Les ajudes a revistes convocades pe l’IAC Juan Gil-Albert compten amb un pressupost de 10.500 euros
Millora de les instal·lacions per al servei de SUMA a Cocentaina.
GUANYEM
El passat dissabte 14 de març del 2015 ha marcat un precedent en la política municipal de Cocentaina. La ciutadania ha configurat la candidatura de Guanyem Cocentaina a les pròximes eleccions locals mitjançant unes primàries clares i transparents. Clares perquè en les paperetes per votar apareixia tant el nom de la persona com la seua fotografia, la qual cosa facilitava la seua identificació. Transparents perquè les persones, en votar, han determinat l’ordre de la llista de candidats, sense interpretacions ni càlculs de despatx.
La candidatura està formada per persones compromeses amb un nou projecte per a Cocentaina, que han dedicat temps, que han demostrat afany, disponibilitat i voluntat per treballar pel nostre poble.
En les votacions han participat un total de 153 persones, de manera que s’ha superat amb un ampli marge el precedent més proper. Aquestes primàries han estat un èxit per a la societat de Cocentaina, ja que cada vegada més persones s’animen a participar-hi.
L’ordre definitiu de la llista és el següent:
Bernardo Pérez Palací
Eli Aleix Pérez
Juan Pedro García Segovia
Cristina Padilla Castanyer
Marián Giner Pascual
Ana García Segovia
Consue Cortés Valls
Aarón Albors Llinares
Francisco Javier Carbonell Jordá
Ferran Albors Jordà
Hans Snijder
Josep Lluís Sellés Pérez
Maria Carmen Martí Verdú
Maria Cortés Castanyer
Lidiana Seguí Berenguer
Pilar Pérez Tomás
Álvaro Sellés Jordà
Carles Clemente Guillem
Jéssica Santonja Puertas
Miguel Ángel Castelló Garfella
Emma Rodríguez ens explicava com havia sigut el proces de votació, i destacava que Bernardo Pérez havia aconseguit 948 punts, Eli Aleix 742 punts i Juan Pedro Garcia 703 punts.
Emma Rodríguez ens deia que Guanyem partim d’un programa obert i de la voluntat ferma que la ciutadania i la totalitat de col·lectius que configuren el teixit social, cultural, educatiu, esportiu… participen en l’elaboració de les propostes que dissenyaran aquest programa.
Pretenem que el programa reunisca necessàriament dues condicions: la primera, donar resposta a les necessitats i problemes que tenen les persones, i la segona, que el nostre Ajuntament el duga a terme.
Per nosaltres, pels que ens han precedit i pels que vindran, ha arribat l’hora de demostrar que és possible construir un poble millor.
En Ràdio Cocentaina parlàvem també amb Bernardo Pérez, alcaldable de Guanyem Cocentaina per a les pròximes eleccions municipals, el qual es mostrava molt content no ja pel resultat si no pel procés que s’ha seguit.
També ens comenta que a partir d’ara el procés que es seguirà, insistint que no sols el número 1 és qui ha de treballar i decidir, sinó tota la candidatura.
Bernardo Pérez ens comenta que ara estan treballant acabant de perfilar el programa incloent les propostes de la gent encara que aquesta no estiga dintre de Guanyem.
FIRA
Abans de començar a treballar en la pròxima edició de 2015, cal conèixer bé les xifres que ens ha deixat la Fira 2014. La Fira de Tots Sants presenta el balanç del que ha sigut aquesta passada edició durant el Consell de Fira celebrat fa uns dies.
La principal font d’ingressos continuen sent els expositors que signifiquen vora el 60 per cent de les entrades econòmiques. Les licitacions han significat un augment considerable en les dues últimes edicions, ja que s’han explotat algunes activitats com l’esmorzar de les mestresses de casa o la zona de degustació, les quals actualment contribueixen en ingressos complementaris segons les recaptacions fetes cada edició.
Cal destacar que per primera vegada, s‘ha sobrepassat la quantia dels 300.000 euros d‘ingressos. La recaptació final ha segut de 304.755, 40 €.
Pel que fa a l‘exercici de despeses també ha sigut més elevat que en les anteriors edicions. S’ha continuat invertint especialment en la creació i millora d‘infraestructures necessàries per tal de diferenciar el certamen de la resta del territori nacional, fent una millor Fira tant per als visitants, com per als expositors i els veïns de Cocentaina. Un 70% de les despeses que genera la Fira es dediquen a la infraestructura i a l‘adequació de serveis. Treballs elèctrics, noves zones d‘aparcament, reforços en seguretat, informadors i vigilància, nous punts de WC… han sigut algunes de les inversions augmentades en tema d‘infraestructura.
La resta, el 30% del pressupost, s’inverteix en activitats i novetats o canvis d’aspecte comercial, cultural i oci. La creació d’un nou (i amb garanties de futur) sector com les Noves Tecnologies ha significat també noves despeses.
El regidor de Fira, Vicent Sandoval, ha fet un balanç molt positiu de la Fira 2014 “Hem aconseguit uns ingressos com mai havia obtingut aquest Ajuntament. Un motiu de satisfacció pel treball ben fet per tot l’equip de Fira i un impuls per continuar treballant per fer de la Fira de Cocentaina el millor esdeveniment cultural, comercial, gastronòmic i d’oci del país”.
PRESENTACIÓ DE LLIBRE
Divendres va tindre lloc a la biblioteca de Cocentaina i organitzat per la Garbera Cultural El Guaret la presentació del llibre ‘Tot el que tinc per ballar amb tu’, d’Elvira Cambrils, la qual va estar presentada per Josep Martínez Sanchis.
Felicitat desembarca a Sérifos amb la idea d’anar-se’n al més aviat possible. Se sent abatuda pel pes de l’infortuni. La mare malalta, els problemes amb la parella marquen la seua vida. Però els tamarits, les olors, les capelles blanques, la música i les tavernes vora mar la desperten d’una llarga letargia. Els habitants de l’illa la duran a ajornar el final de les vacances.
Tot el que tinc per ballar amb tu parla de la sensualitat i els sabers de la filosofia moral clàssica com a antídots contra les gorgones que amenacen l’existència humana. És una història sobre la fragilitat i la por, però també sobre el valor de la rebel·lia individual per a afrontar-les. Així ens ho comenta la mateixa autora, persona coneguda a Cocentaina, ja que va ser professora de Filosofia a l’IES Pare Arques.
Elvira Cambrils ens comenta en quin projecte està treballant en l’actualitat.
Avui a les 7:30 a la biblioteca presentació del llibre ‘Tenebra’ d’Emili Gil i Pedreño
MURO
La Policia Local de Muro ha presentat un nou vehicle adquirit en format de renting per la regidoria de seguretat ciutadana i policia.
Es tracta d’un cotxe de la marca Toyota Auris Híbrid que ja tenen els agents a la seua disposició. En un futur pròxim està previst adquirir un ‘todocaminos’ de la marca Renalut Dacia també per la modalitat de renting.
L’alcalde de Muro, Rafa Climent, i la regidora de seguretat, Marina Cerdà, van acudir a l’acte de presentació.
PREMIS JOAN VALLS
L’actor alcoià Pep Cortés i el Celler La Muntanya de Muro són els guardonats enguany amb el XXIè Premi Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català que atorga l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà d’Alcoi. Els premiats rebran els seus guardons –una escultura obra d’Antoni Miró– en un acte públic que Amics de Joan Valls organitza per al dissabte 21 de març, a les 20.00 h., al Casal Ovidi Montllor de la nostra ciutat, on també es farà públic el XXXIIè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi a la poeta Imma López Pavia pel seu llibre Santuaris, publicat per l’Editorial Denes.
Pep Cortés (Alcoi, 1945), actor i director de teatre, és un històric de l’escena del País Valencià. La seua tasca professional l’ha fet mereixedor de premis com els de la Generalitat Valenciana, al millor actor i al millor director, de la Crítica Valenciana, de la Premsa, de l’Associació d’Audiovisuals Valenciana o el Tirant lo Blanc.
Íntimament relacionat amb el seu treball per a l’escena, la trajectòria de Pep Cortés és un exemple de compromís lingüístic, cultural i polític amb el nostre país. D’ençà que en 1968, per iniciativa pròpia, oferís gratuïtament un curs de valencià per als alumnes de La Salle, la seua militància a favor de la normalització del català l’ha fet mereixedor amb escreix del Premi Joan Valls d’enguany en l’apartat individual.
Pel que fa a l’apartat de col·lectius, Amics de Joan Valls ha optat en la present edició per reconèixer la tasca del Celler La Muntanya, de Muro. Joan Cascant i Toni Boronat es van proposar fa uns anys recuperar la important tradició vinatera de les nostres comarques, en una iniciativa que depassa la simple activitat comercial. Perquè això implicava treballar des de les connexions que el vi té, substancialment, amb la terra, la seua llengua, el seu paisatge, els seus costums, les seues manifestacions culturals, el seu urbanisme…
Vins com el ja cèlebre Almoroig han aconseguit obrir-se un espai en els mercats dels EUA o Japó etiquetant sempre en català amb textos de poetes nostres, inclosos Joan Valls, Joan Jordà o Vicent Andrés Estellés. Juntament amb l’etiquetatge, aquesta manera senzilla però encara excepcional de promocionar i prestigiar la llengua, el Celler La Muntanya ha dedicat part del seu esforç al mecenatge cultural amb la creació de l’associació Elviart, que ha editat discos i llibres d’autors de les nostres comarques (El tast de la terra. Poesia entre Valls, 2010).
Hi ha, a més, la seua tasca de difusió per a la recuperació i valoració del cultiu de la vinya a través del seu projecte Microvinya, per al conreu econòmicament sostenible i de qualitat, i que ha propiciat un parell de congressos en col·laboració amb les universitats valencianes i d’especialistes en la matèria i iniciatives pedagògiques en instituts de l’Alcoià i el Comtat. Recentment, la Casa Alonso de Muro ha cedit les seues instal·lacions per fer-hi la seu del projecte Microvinya a través d’un conveni amb la Universitat d’Alacant.
AJUDES JUAN GIL-ALBERT
L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha convocat un any més les ajudes a revistes per import de 10.500 euros, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament i manteniment de publicacions periòdiques d’investigació d’interès provincial.
L’IAC garanteix així l’edició de publicacions que, tot i tenir una rellevància cultural excel·lent i de constituir-se en expressió del pensament, investigació i sensibilització de la societat alacantina actual, tenen un abast comercial molt reduït. La directora del departament de Publicacions, Rosa Monzó, considera necessari un estímul públic que redunde en benefici del públic lector i investigador i aquestes publicacions són una valuosa eina de transferència de coneixements que, a més, contribueix a reforçar l’aposta de la Diputació d’Alacant en l’àmbit cultural.
Les revistes que poden optar a aquestes ajudes són, entre altres, les dedicades a matèries com literatura i lingüística; arts plàstiques, arts escèniques i música; disseny, fotografia, audiovisual o cinematografia; història, geografia i arquitectura; patrimoni, etnologia i sociologia; i, finalment, les dedicades al camp de la filosofia, ciències socials o crítica cultural.
Les sol·licituds es podran presentar fins al pròxim 29 de maig i les bases es poden consultar a la pàgina web de l’IAC http://www.iacjuangilalbert.com.
D’altra banda, les jornades sobre ‘El retrobament d’Europa als 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín’ arrenquen el pròxim dilluns, 16 de març a la Universitat d’Alacant. L’IAC ha col·laborat en aquesta activitat que es desenvoluparà del 16 al 18 i del 23 al 26 de març i que compta en el seu programa amb taules rodones i conferències impartides per professionals i especialistes sobre les conseqüències i problemes generats després de la caiguda del teló d’acer.